2-delige merkduurzaamheid is jouw toekomst

We willen allemaal een mooie wereld, maar hoe handelen we ernaar binnen het bedrijf? En hoe zorgen we voor succes op lange termijn?
Geschreven door Fien-Charlotte Pauwels

Het gegeven duurzaamheid is een ‘hot topic’ de laatste jaren. Meestal wordt hiermee milieuvriendelijk bedoeld, en ‘groen handelen’. Maar in de businesswereld krijgt dit begrip ook een andere invulling. Het wordt gericht op handelen naar een winstgevende toekomst binnen het bedrijf. Op beide manieren kan je met jouw bedrijf handelen om succesverhalen te creëren.

Laten we beginnen met de:

Ecologische invulling

Deze 5 acties zijn gericht op het verminderen van de milieu-impact, het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken en dus het zorgen voor onze planeet.

🌱Duurzame productontwikkeling

Al vanaf het idee van een nieuw product kan je hierbij stilstaan. Ga voor milieuvriendelijke materialen die hernieuwbaar, gerecycleerd of biologisch afbreekbaar zijn. Vermijd hier dan meteen schadelijke stoffen en toxische chemicaliën. Denk daarnaast na over de levenscyclus. Hoe kan je ervoor zorgen dat het product lang meegaat of makkelijk te repareren of hergebruiken is?

😇Verantwoorde productieprocessen

Hou rekening met energiegebruik en investeer in energie-efficiënte machines en productietechnologieën. Vraag jezelf af of hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- of windenergie een optie zijn. Maak daarnaast optimaal gebruik van het zuiver afvalwater voordat het wordt afgevoerd én minimaliseer afval door hergebruik, recycling en compostering.

📥Duurzame inkoop

Werk samen met leveranciers die zich inzetten voor duurzame praktijken. En verminder je ecologische voetafdruk door materialen en producten lokaal in te kopen, wat transportemissies vermindert.

♻️Milieuvriendelijke marketing

Wees transparant over je duurzaamheidsinspanningen en vermijd greenwashing (het overdrijven van of liegen over milieuvriendelijkheid). Vertel je klanten over de impact van je producten en deel hoe zij zelf een verschil kunnen maken. Verminder de impact van marketingmaterialen door digitale media te gebruiken in plaats van gedrukte materialen, of gebruik milieuvriendelijke inkt en papier als print toch noodzakelijk is.

🫂Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Zorg dat alle werknemers zijn opgeleid in duurzaamheidsprincipes en -praktijken en moedig ook je klanten aan om deze manier van werken te verkiezen. Als we naar de ruimere wereld kijken kan je investeren in of samenwerken met milieubeschermingsprojecten en non-profitorganisaties. Publiceer daarnaast ook jouw eigen duurzaamheidsrapport om je  vooruitgang en plannen op het gebied van duurzaamheid te communiceren. En ook dat kan je marketing positief beïnvloeden.

Consumenten kiezen steeds vaker voor merken die het milieu respecteren, dus nog een reden meer om hierin zeker te investeren.

Disclaimer: Het verduurzamen van een merk is een continue inspanning die betrokkenheid vereist op alle niveaus van de organisatie. Het gaat niet alleen om het verminderen van de negatieve impact, maar ook om het creëren van positieve verandering voor het milieu en de maatschappij.

Maar er is natuurlijk nog die tweede interpretatie van duurzaamheid:

Bouwen aan een tijdloos merk

Duurzaam ondernemen vanuit een langetermijnperspectief betekent dat jouw bedrijf niet alleen streeft naar winst op korte termijn, maar ook rekening houdt met de sociale, economische en milieu-impact op lange termijn. Dit soort duurzaamheid richt zich op het creëren van waarde op een manier die toekomstbestendig is en bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen, inclusief toekomstige generaties. 

Hieronder lees je 6 strategieën om in je bedrijf te integreren.

📯Integreer duurzaamheid in de bedrijfsstrategie

Stel duidelijke doelen die duurzaamheid centraal stellen in de visie en missie van je bedrijf. Dit helpt bij het vormen van een cultureel en strategisch kader dat duurzaam denken bevordert. Definieer specifieke, meetbare doelen voor duurzaamheid, zoals het verminderen van de ecologische voetafdruk, het bevorderen van eerlijke arbeidspraktijken, en het bijdragen aan de gemeenschap. Luister daarnaast ook naar je klanten, begrijp wat ze willen en pas je strategie aan. Dit zorgt ervoor dat je merk relevant blijft.

🔮Diversificatie en risicomanagement

Verspreid je inkomstenbronnen om risico’s te verminderen en een stabiele cashflow te waarborgen. Dit kan ook het betreden van nieuwe markten of het ontwikkelen van nieuwe producten omvatten die aansluiten bij duurzame trends. Beoordeel en beheer daarnaast risico’s die verband houden met klimaatverandering, schaarste aan hulpbronnen, en veranderende regelgeving. Je bedrijf moet veerkracht ontwikkelen tegen externe schokken om zoveel mogelijk onverwachte uitdagingen succesvol af te ronden.

💸Economische winstgevendheid op lange termijn

Door efficiënt gebruik te maken van grondstoffen, energie, en water zullen je kosten op de lange termijn aanzienlijk dalen. Een sterke focus op duurzaamheid kan het merk differentiëren in de markt, wat kan leiden tot hogere klantloyaliteit en de mogelijkheid om premiumprijzen te hanteren. Hierdoor wordt je marktpositie alsmaar beter.

📊Monitoring en evaluatie

Gebruik KPI’s (Key Performance Indicators) om duurzaamheidsprestaties te meten en te volgen. Dat helpt bij het monitoren van de voortgang ten opzichte van gestelde doelen. Zo kan je tijdig je strategieën aanpassen waar nodig.

💼Betrokkenheid van stakeholders

Wees open over de duurzaamheidsinspanningen en uitdagingen. Dat kan via duurzaamheidsverslagen, communicatiecampagnes, en directe interacties met klanten, investeerders en andere stakeholders. Zoals al vaker aangehaald, bouwen openheid en transparantie mee aan vertrouwen. Daarnaast is het nuttig om samen te werken met overheden, non-profitorganisaties, academische instellingen en andere bedrijven om duurzame praktijken te bevorderen en gezamenlijke oplossingen te vinden.

🌏Menselijk kapitaal en cultuur

En als laatste, investeer in de ontwikkeling van je werknemers door hen op te leiden in duurzame praktijken en hen te betrekken bij duurzaamheid initiatieven. Creëer een bedrijfscultuur die ethiek, transparantie, en maatschappelijk verantwoord ondernemen bevordert. Dat versterkt het merk en kan leiden tot een hogere werknemersbetrokkenheid en klantloyaliteit.

“Beoordeel en verbeter daarnaast de impact van jouw bedrijf op de maatschappij, inclusief het bevorderen van gelijkheid, diversiteit, en inclusie in de werkplek en supply chain.”

Dit was een hele boterham, dus vatten we de essentie nog even kort samen. Ecologische- en merkduurzaamheid zijn belangrijk voor een sterk en toekomstbestendig merk. Door aandacht te besteden aan elk van deze gebieden, zorg je ervoor dat je merk niet alleen relevant blijft, maar ook positief bijdraagt aan de wereld om ons heen.

Weet je niet goed hoe je deze theorie in praktijk omzet? Plan een gesprek in en we bekijken het graag samen voor jouw bedrijf.

Misschien vind je deze topics ook interessant

Website

De impact van User Experience

UX, een echte dealbreaker, en ontdek hier waarom.
Strategie

2-delige merkduurzaamheid is jouw toekomst

We willen allemaal een mooie wereld, maar hoe handelen we ernaar binnen het bedrijf? En hoe zorgen we voor succes op lange termijn?
Social media

Hoe User Generated Content jouw bedrijf vooruit kan helpen

Laat jouw klanten mee het verhaal van jouw merk vertellen.
seo target
Website

3 tips om beter te scoren op SEO

Een hogere plaats in de zoekmachine én een prettige ervaring voor jouw lezers? Met SEO check je ze beide af!
Strategie

Daarom is het belangrijk om een business model op te stellen

Een business model. Wat is dat? Hoe helpt het me? En hoe begin ik eraan? Logische vragen die in deze blog een antwoord krijgen.
Evergreen Content
Website

Wat is evergreen content en wat kan je ermee doen?

Wil jij lang relevant en waardevol blijven met je merk? Dan is evergreen content jouw goede vriend!
Sales

De relatie tussen marketing en sales

Marketing en sales, waar liggen de verschillen en hoe zijn ze elkaars beste vriend?
pijl
Strategie

Customer Journey Mapping: Het Optimaliseren van de Klantreis

Het succes van een bedrijf staat of valt met de tevredenheid van zijn klanten.
Sales

Sales funnel supercharged: Boost jouw conversies!

Het doel: de reis van je klant zo makkelijk mogelijk maken!
phone with tiktok
Social media

7 tips om je bedrijf op TikTok te lanceren

Zijn waar je doelgroep is? TikTok is the place to be!