Daarom is het belangrijk om een business model op te stellen

Een business model. Wat is dat? Hoe helpt het me? En hoe begin ik eraan? Logische vragen die in deze blog een antwoord krijgen.
Geschreven door Fien-Charlotte Pauwels

Eerst een vooral: wat is dat, een business model?

Kort gezegd is het een waardeplan. Het beschrijft hoe jouw organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Dat omvat de manier waarop een bedrijf producten of diensten aanbiedt, hoe het klanten aantrekt en bedient, en hoe het inkomsten genereert en winst maakt. Het business model is essentieel voor het begrijpen van de kernactiviteiten van je onderneming en de manier waarop deze succesvol kan zijn in de markt. 

Een business model bevat doorgaans negen belangrijke componenten:

  1. Waardepropositie

    Dit beschrijft de unieke waarde die een bedrijf biedt aan zijn klanten. Het gaat om de producten of diensten die jouw bedrijf aanbiedt en hoe deze inspelen op de behoeften of problemen van je klanten.

  2. Klantsegmenten

    Identificeert de specifieke groepen mensen of organisaties die je wil bereiken en bedienen. Verschillende klantsegmenten kunnen verschillende behoeften hebben die specifiek worden aangesproken door het bedrijf.

  3. Kanalen

    Beschrijft de verschillende manieren waarop het bedrijf zijn waardepropositie aan de klantsegmenten levert. Dat omvat zowel directe als indirecte kanalen, zoals fysieke winkels, online platforms, distributiepartners, enz.

  4. Klantrelaties

    Dit gaat over het type relatie dat je bedrijf heeft met de klanten. Dit kan variëren van persoonlijke service tot geautomatiseerde diensten, afhankelijk van je type product of dienst en het klantsegment.

  5. Inkomstenstromen

    Bepaalt hoe het bedrijf geld verdient met elk klantsegment. Dit kan via directe verkoop, abonnementsmodellen, licenties, verhuur, advertenties, en meer.

  6. Key Resources

    Dit zijn de essentiële middelen die nodig zijn om de waardepropositie te leveren. Dat kunnen  fysieke middelen (zoals gebouwen en machines), intellectueel eigendom, menselijk kapitaal, of financiële middelen zijn.

  7. Key Activities

    Dit zijn de belangrijkste activiteiten die jouw bedrijf moet uitvoeren om zijn waardepropositie te realiseren. Dit kan productontwikkeling, marketing, productie, distributie, en klantenservice omvatten.

  8. Key Partners

    Omvat de netwerken van leveranciers, partners en andere belanghebbenden die nodig zijn om het business model te laten werken. Samenwerkingen kunnen cruciaal zijn voor het verkrijgen van toegang tot middelen, het verminderen van risico’s, of het bereiken van een breder publiek.

  9. Kostenstructuur

    Geeft inzicht in de belangrijkste kosten die verbonden zijn aan het uitvoeren van het business model. Dit omvat vaste en variabele kosten, schaalvoordelen, en de kosten van het onderhouden van de key resources en activiteiten.

Vaak worden ze visueel weergegeven in het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur. Dit brengt alle facetten eenvoudig en overzichtelijk in kaart. Zie via deze link een voorbeeld.

7x voordelen

Dit framework voor succes heeft veel voordelen, en zeven daarvan hebben we voor jouw concreet gemaakt:

📈Strategische richting

“Eerst en vooral biedt een business model een duidelijk plan voor hoe een bedrijf zijn doelen kan bereiken.”

Het helpt bij het vaststellen van de doelgroep, de waardepropositie, en de manieren om inkomsten te genereren, waardoor het bedrijf een duidelijke strategische richting krijgt.

🪓Betere besluitvorming

Met een gestructureerd business model kunnen ondernemers en managers beter geïnformeerde beslissingen nemen over de activiteiten van het bedrijf. Het helpt bij het evalueren van nieuwe kansen en risico’s, en bij het maken van keuzes die in lijn zijn met jullie langetermijndoelen.

♻️Efficiëntie en effectiviteit

Een goed uitgewerkt business model identificeert de belangrijkste activiteiten en processen die nodig zijn om waarde te leveren. Dit helpt bij het optimaliseren van middelen en processen, waardoor jouw bedrijf efficiënter en effectiever kan opereren.

🔬Innovatie en aanpassingsvermogen

Een business model kan dienen als basis voor innovatie. Het stelt bedrijven in staat om nieuwe waardeproposities, markten en distributiekanalen te verkennen. Het biedt ook flexibiliteit om je aan te passen aan veranderende marktomstandigheden of technologische ontwikkelingen.

💸Aantrekken van financiering

Investeerders en kredietverstrekkers willen vaak een duidelijk begrip hebben van hoe een bedrijf inkomsten zal genereren en winstgevend zal worden. Een goed business model kan je helpen bij het aantrekken van financiering door potentiële investeerders vertrouwen te geven in de levensvatbaarheid van je bedrijf.

🫂Klantgerichtheid

Daarnaast wordt jouw bedrijf gedwongen om na te denken over je klanten, hun behoeften en hoe het bedrijf deze behoeften kan vervullen. Dit klantgerichte denken kan leiden tot betere klantrelaties en een sterkere marktpositie.

👑Concurrentievoordeel

Als laatste kan een uniek en effectief business model een bedrijf onderscheiden van zijn concurrenten. Dit kan een concurrentievoordeel opleveren door unieke waarde te bieden aan je klanten op een manier die moeilijk te repliceren is.

En daarom, beste lezer, is het belangrijk om een business model op te stellen.

Heb je een duwtje in de rug nodig, of gewoon een beetje ondersteuning? Plan een call in en we helpen je graag verder.

Misschien vind je deze topics ook interessant

Website

De impact van User Experience

UX, een echte dealbreaker, en ontdek hier waarom.
Strategie

2-delige merkduurzaamheid is jouw toekomst

We willen allemaal een mooie wereld, maar hoe handelen we ernaar binnen het bedrijf? En hoe zorgen we voor succes op lange termijn?
Social media

Hoe User Generated Content jouw bedrijf vooruit kan helpen

Laat jouw klanten mee het verhaal van jouw merk vertellen.
seo target
Website

3 tips om beter te scoren op SEO

Een hogere plaats in de zoekmachine én een prettige ervaring voor jouw lezers? Met SEO check je ze beide af!
Strategie

Daarom is het belangrijk om een business model op te stellen

Een business model. Wat is dat? Hoe helpt het me? En hoe begin ik eraan? Logische vragen die in deze blog een antwoord krijgen.
Evergreen Content
Website

Wat is evergreen content en wat kan je ermee doen?

Wil jij lang relevant en waardevol blijven met je merk? Dan is evergreen content jouw goede vriend!
Sales

De relatie tussen marketing en sales

Marketing en sales, waar liggen de verschillen en hoe zijn ze elkaars beste vriend?
pijl
Strategie

Customer Journey Mapping: Het Optimaliseren van de Klantreis

Het succes van een bedrijf staat of valt met de tevredenheid van zijn klanten.
Sales

Sales funnel supercharged: Boost jouw conversies!

Het doel: de reis van je klant zo makkelijk mogelijk maken!
phone with tiktok
Social media

7 tips om je bedrijf op TikTok te lanceren

Zijn waar je doelgroep is? TikTok is the place to be!