Wat is SEO?

Hoe laat jij je website hoog verschijnen in de zoekresultaten? De tips hieronder helpen je zeker verder!
Geschreven door Bo Claes

SEO, ook bekend als Search Engine Optimization, staat in het Nederlands voor zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling van technieken en strategieën die worden toegepast om de zichtbaarheid van een website te vergroten in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Het doel van SEO is om je website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten voor gelinkte zoekopdrachten van webgebruikers. 

Optimaliseer hiervoor volgende aspecten van je website.

🔛 On-page optimalisatie

Dit is de optimalisatie van de inhoud van je website. Denk aan het gebruik van relevante zoekwoorden in titels, koppen, meta-beschrijvingen en tekstuele inhoud. Ook technische aspecten zoals laadsnelheid, mobiele optimalisatie en URL-structuur vallen hieronder.

📴 Off-page optimalisatie

Dit heeft betrekking op externe factoren die de positie van een website in zoekresultaten beïnvloeden, zoals backlinks. Dit zijn links van andere websites naar jouw site. Kwalitatieve en relevante backlinks dragen bij aan de autoriteit en geloofwaardigheid van een website in de ogen van zoekmachines.

🔧 Technische optimalisatie

Dit omvat het verbeteren van de technische aspecten van een website. Het kan gaan over het optimaliseren van de websitearchitectuur en het implementeren van gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen de inhoud van de site beter te begrijpen. Maar ook het verbeteren van de crawlbaarheid en indexeerbaarheid van je site horen hierbij. 

Crawlbaarheid verwijst naar de mogelijkheid van zoekmachines om de inhoud van een website te doorzoeken en te ontdekken. Indexeerbaarheid gebeurt daarna. De zoekmachine bepaalt dan of de inhoud ervan geschikt is om te worden opgenomen in de zoekindex. Factoren die hier een invloed op hebben zijn onder meer de kwaliteit en relevantie van de inhoud, de aanwezigheid van no index tags op pagina’s, en technische problemen zoals duplicate content.

📍 Lokale optimalisatie

Voor bedrijven met een fysieke locatie is lokale SEO belangrijk om hun zichtbaarheid te vergroten in lokale zoekopdrachten. Dit omvat het optimaliseren van vermeldingen op lokale bedrijfsvermeldingswebsites, het beheren van recensies en het optimaliseren van de website voor lokale zoekopdrachten.

🔑 Keyword research

Essentieel in SEO is het begrijpen van de zoekintentie van gebruikers en het identificeren van relevante zoekwoorden en zinsdelen die gebruikers hanteren bij het zoeken naar informatie op internet. Dit omvat het onderzoeken van zoekvolumes, concurrentie en het identificeren van long-tail keywords en kan via verschillende online platformen.

Nu ben je mee met de basis van SEO. Wil je je hier nog meer in verdiepen, bekijk ook onze andere SEO-blogs!

Misschien vind je deze topics ook interessant

Website

De impact van User Experience

UX, een echte dealbreaker, en ontdek hier waarom.
Strategie

2-delige merkduurzaamheid is jouw toekomst

We willen allemaal een mooie wereld, maar hoe handelen we ernaar binnen het bedrijf? En hoe zorgen we voor succes op lange termijn?
Social media

Hoe User Generated Content jouw bedrijf vooruit kan helpen

Laat jouw klanten mee het verhaal van jouw merk vertellen.
seo target
Website

3 tips om beter te scoren op SEO

Een hogere plaats in de zoekmachine én een prettige ervaring voor jouw lezers? Met SEO check je ze beide af!
Strategie

Daarom is het belangrijk om een business model op te stellen

Een business model. Wat is dat? Hoe helpt het me? En hoe begin ik eraan? Logische vragen die in deze blog een antwoord krijgen.
Evergreen Content
Website

Wat is evergreen content en wat kan je ermee doen?

Wil jij lang relevant en waardevol blijven met je merk? Dan is evergreen content jouw goede vriend!
Sales

De relatie tussen marketing en sales

Marketing en sales, waar liggen de verschillen en hoe zijn ze elkaars beste vriend?
pijl
Strategie

Customer Journey Mapping: Het Optimaliseren van de Klantreis

Het succes van een bedrijf staat of valt met de tevredenheid van zijn klanten.
Sales

Sales funnel supercharged: Boost jouw conversies!

Het doel: de reis van je klant zo makkelijk mogelijk maken!
phone with tiktok
Social media

7 tips om je bedrijf op TikTok te lanceren

Zijn waar je doelgroep is? TikTok is the place to be!